»Od nekdanjih šeg in navad v maju se je pri nas ohranilo okraševanje z mladim zelenjem, ki ima posebno obliko v mlaju, maju ali majskem drevesu. Mlaj je postal nekakšno zunanje znamenje prazničnega dogajanja, dekoracija prireditvenih prostorov, veselic, okrasitev vhoda v hišo mladoporočencev itd. Vsa praznovanja v maju so bila povezana še s prihodom pomladi. Postavljanje mlaja ni značilno le za prvomajski čas, ampak ga poznamo tudi na Jurjevo nedeljo (zadnja nedelja v aprilu). Postavljanje mlaja, obeljene visoke smreke z zelenim vrhom, je bilo vedno fantovsko opravilo. Na vrhu smreke so obesili vence iz smrečja ali zimzelenih rastlin. Poznani so tudi primeri dveh ali celo treh vencev, ki so viseli pod vrhom mlaja. Posebna ″vsebina″ mlaja je bil kos mesa (klobasa, krača) in štefan vina, ki so ju obesili tik pod vrhom. Kdor je prvi priplezal na vrh sveže obeljene in zato drseče smreke, je veljal za posebno pogumnega in pripadla mu je obešena nagrada.

Mlaj je bil in je marsikje tudi še danes zunanje obeležje 1. maja delavskega praznika. Praznovanje 1. maja je bilo umetno uvedeno kot programska vsebina delavskega gibanja«.

Isti avtor meni, da je verjetno najpomembnejši praznik poletja kres, dan, ko je Sonce najvišje. To je 24. junij, dan prej, 23. junija pa je kresni večer, ko se kurijo kresovi, ob katerih se zbirajo ljudje. Obiskovalci skačejo čez kresove zato, da bi se zaščitili pred negativnimi silami in duhovi. Ob kresovih se niso zbirali samo na podeželju, ampak tudi v mestih. Pozneje so kresovanja postala samo družabna srečanja, turistične prireditve, veselice in zabave, ki nosijo le še ime prastarih praznovanj.

 

»Kres smo pripravili V Podgori pri Matijec in na Gomilah, kjer smo postavili tudi mlaj. Že več kot mesec pred tem smo zbirali dračje, vejevje, palete in gume. Zakurili smo ga na predvečer 1. maja. Vedno je bil kres na pobočju in spomnim se, kako je le-tega Drejc Rudnik enkrat gorečega preskočil. Mlaj smo postavili 2 dni pred tem večerom. Dekleta in žene so ga okrasile z vencem, fantje pa smo ga postavili. Konec maja smo ga podrli, 4-metrske plohe dali na žago in iz njih narezali deske. Ob kresu smo peli, pili, izvajali različne igre, zaljubljeni mladi parčki pa so se skrili v temi.« MK